Top
pusaci-ilike-mk

Коските побавно заздравуваат кај пушачите

Според најново истражување спроведено во Велика Британија, фрактурите побавно зараснуваат кај пушачите. Научниците од Универзитетот Линколн анализирале примероци од матични клетки задолжени за заздравување на коските, a примероците биле земени од 50 пушачи и непушачи кои имале фрактури на нозете.

Истражувањето покажало дека матичните клетки на непушачите се значително поквалитетни и поактивни, а нивната распределба многу побрза.

Наспроти тоа, токсичните ефекти на димот од цигарите поттикнуваат активност на молекулите кои имаат негативно влијание на клучните процеси во матичните клетки.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>