Top

Ослободете се од лошите навики

И покрај тоа што знаеме дека пушењето нема позитивни страни, сепак тешко се откажуваме од цигарите. Зошто е тоа така?

Многу е тешко да се откажеме од навиките што ни даваат задоволство, а всушност тие се лоши за нас. Изборот да се однесуваме поинаку кога сте стресни е клучот за промена на лошите навики затоа што ова се ситуации кога автоматски се однесуваме – обидувајќи се да се смириме со палење друга цигара или достигнување на слатка, како што објаснува психологот Judудсон Бруер за психологијата денес.

Нашите мозоци сакаат задоволство и награди и тоа е причината, но и решението за лошите навики. Механизмот работи во три чекори – активирач (чувство на глад), однесување (јадење храна) и награда (чувство на умор).

Овие три компоненти – активирање, однесување и награда – се случуваат секој пат кога ќе запалиме цигара, јадеме торта или бесконечно ќе ги разгледуваме социјалните медиуми. Секојпат кога ќе постигнеме нешто за да се смириме и смириме, го повторуваме дејството што станува автоматско. Така се формираат навиките.

Па, зошто не можеме да се контролираме и едноставно да одлучиме и да ги замениме лошите навики со добрите? Научниците од Јеил откриле дека област во мозокот која управува со самоконтролата е прва што „затворила“ кога се појавуваат предизвикувачи како што е стресот, според психологијата денес.

Без оглед на постојаното враќање на лошите навики, постои решение од три чекори.

Променете го фокусот
Наместо да се фокусирате на самоконтрола, фокусот треба да биде на наградување. Имено, кога се обидуваме да се самоконтролираме, кога се бориме и се спротивставуваме, најмногу сме поразени или попуштини. Мозокот сака награди и ќе му биде полесно да се спротивстави ако знае дека ќе биде награден.

Погледнете што добивате
„Кога некој ќе дојде во мојата клиника која сака да престане да пуши, првото нешто што ја прашувам е како изгледа нејзиниот вкус и мирис на цигарата. Секојпат луѓето ќе сфатат дека цигарите не се пријатни за нивните сетила “, објаснува психологот Џудудсон Бруер. Ова знаење му дава нови информации на мозокот, а тоа е дека цигарите не му даваат задоволство и затоа нема награда.

Љубопитност
Конечниот чекор е да се создаде позитивна замена за лошата навика, да се најде награда која е многу подобра од претходната. Мозокот секогаш ја бара таа поголема и подобра опција.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>