Top
Smoking Woman

Не треба да палите цигара после јадење

Многу од пушачите имаат желба да запалат цигара веднаш после оброк. Најчесто тоа го прават бидејќи сметаат дека на тој начин побрзо ќе се вари храната. Експертите се едногласни и не ја поддржуваат оваа теорија. Според нив, цигарата ги иритира цревата и остатокот од дигестивниот систем кој во тој момент влијае врз целото тело. Никотинот од цигарите се врзува со кислородот во крвта бидејќи по јадењето, кога дигестивниот систем работи под полна пареа, многу полесно се апсорбира.

Голем број истражувања покажуваат дека пушењето цигара после оброк е 10 пати полошо од она во друго време. Една испушена цигара после јадење има влијание исто како да сте испушиле 10. Затоа, почекајте барем половина час после оброкот пред да запалите цигара.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>