Top
depresija

Победете ја депресијата со вежбање

Во време кога депресијата станува сѐ поприсутна, потребно е да најдете начин за да ја надминете истата. За таа цел, покрај другите методи со кои сигурно сте запознаени, потребно е повеќе внимание да обрнете и на спортувањето. Имено, според едно истражување, повеќе склони кон депресија се луѓето кои се помалку физички активни. Во тоа истражување учествувале 11.000 луѓе, родени во 1958 година. Тие ги запишувале симптомите на депресија и нивото на активност на 23, 33, 42 и 50-годишна возраст.

„Физичката активност во слободното време има заштитен ефект против депресијата. Ако човек на возраст меѓу 20 и 40 години, кој не е физички активен, почне да спортува 3 пати неделно, ќе се намали ризикот од депресија со околу 16%“, споделуваат експертите кои го направиле ова истражување.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>