Top
herpes

Која е причината за појава на херпес?

Херпесот најчесто се појавува кога имунитетот е ослабен и се манифестира со болка и пецкање.

Болестите кои предизвикуваат пад на имунитетот влијаат на појавата на херпес. Стресот исто така причинува херпес, а често се јавува и кај жените за време на менструалниот циклус.

На појавата на херпес претходи пецкање, чувство на непријатност, чешање и неколку дена подоцна се појавуваат меурчиња полни со бистра течност. Потоа, херпесот започнува да чеша и пецка, а чистата течност се менува во матна. Ова е најризичниот период, бидејќи со допири многу лесно може да се пренесе на очите или на други личности. После 5-7 дена, меурчињата пукнаат и се создаваат рани, по што лицето повеќе не го претставува извор на инфекцијата.

Одржувањето на хигиената е неопходно за лекување на херпес. Не споделувајте прибор за јадење или чаши со други бидејќи херпесот е пренослив.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>