Top
pusenje_cigari

Колку цигарите им штетат на белите дробови?

Сигурно и вие знаете дека пушењето е навистина лошо за нашето здравје, а последното истражување октива и колку навистина е лошо, односно колку клетки ќе доживеат ДНК мутација.

Истражувањето го направиле научниците од Los Alamos National Laboratory во кое ги анализирале и споредувале ткивата на белите дробови на пушачи со луѓе кои не пушат цигари. Како што покажуваат резултатите од истажувањето, кутијата цигари која што се пуши дневно доведува до 150 мутации во клетките во белите дробови секоја година. Покрај овие 150 мутации кај пушачите се откриени и: 97 мутации во грлото, 23 во устата, 18 во мочниот меур и 6 во црниот дроб. Според истражувањето сите овие мутации ги дефинираат како потенцијален рак.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>