Top
neverstvo_impulsivni

Импулсивните изневеруваат почесто

Научниците не престануваат да се занимаваат со прашањето зошто изневеруваме. До сега, во прашање биле различни теории, од оние дека попрво ќе изневерат луѓе кои рано започнале во брак, бидејќи се неизживеани, до теоријата дека веројатноста за неверство расте со бројот на години поминати во заедница и теории дека неверството се случува поради потреба од адреналин.

Нова студија која е објавена во Британски магазин за психолигија вели дека почесто изневруваат импулсивни луѓе, бидејќи тие едноставно не размислуваат за ситуацијата, туку реагираат во согласност со моменталните мисли и чувства. Исто така, они кои во минатото имале повеќе сексуални партнери се склони на неверство, бидејќи имаат развиено вештина да препознаат можност за прељуба. Кога станува збор за причините за неверство, главна причина е неповрзаноста со партнерот и незадоволство во врската, додека долготрајноста на врската има минамално влијание. До овие заклучоци дошле научниците преку анализа на 123 парови, помеѓи 17-25 години.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>