Top
mamurlak

Како против мамурлак?

Ако ви се случи да испиете некоја чашка алкохол повеќе отколку што треба, сигурно утрото потоа ќе се разбудите мамурни. Но и за тоа има решение, а тоа се крие во неколку пијалоци кои ќе ви помогнат да ги ублажите мачните симптоми.

Sprite
Газираните пијалоци со вкус на лимон и лимета најдобро го разградуваат ацеталдехидот, состојка на етанол која предизвкува мамурлак. Чаевите од билки го забавуваат разрадувањето на алкохолот и на тој начин ги засилуваат сиптомите на мамурлак, иако порано се сметале за најдобар лек.

Енергетски пијалоци
Енергетските пијалоци содржат три важни компоненти кои се важни борци против мамурлак: електролити (минерали), јаглехидрати и вода. Доколку дома немате енергетски пијалок, еве како да си направите сами: помешајте сок од портокал и вода, во сразмер 50:50 и додадете малку сол.

Вода
Водата е клучен пијалок во борбата против мамурлак. Без оглед на тоа дали ќе пиете природна или пак минерална вода, истата ќе му овозможи хидратација на организамот кој е дехидриран од алкохолот.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>