Top
deca

Што е подобро: едно или повеќе деца?

Децата единци секогаш се предмет на дискусија во општеството и неизговорените општествени норми за растење на деца и, генерално, функционирањето на семејството.
Иако однесувањето на децата единци во голема мера зависи од односот на родителите кон децата и начинот на кој го воспитуваат, постојат различни стереотипи, митови, но се разбира на исклучоци, кои бараат да се категоризираат децата кои се единици. Ние ви спремивме неколку предности и недостатоци за децата кои немаат браќа и сестри.

ПРЕДНОСТИ

ФОКУС НА ДЕТЕТО
Самохраните родители или родителите кои имаат едно дете се целосно фокусирани на нивното единствено дете. Од ова често следува дека тие станат подобри ученици, имаат развиено способност сами да учат, имаат повеќе развиен речник, интелигентни се и се стремат кон успех. Како производ што им дава повеќе време на своите родители, може да се случи децата да развијат подобри и поблиски односи со своите родители и да имаат поголема доверба.

БЕЗ КОНКУРЕНЦИИ
Често меѓу браќата и сестрите се случува да се однесуваат натпреварувачки, но исто така конфликтно едни со други. Ова е поради различни конфликтни предизвикувачи како што се меѓусебна провокација и фактот дека тие се принудени да споделуваат работи и простор со своите браќа. Единците се целосно опуштени, независни, не мислат дека се конкурентни.

НЕДОСТАТОЦИ

РАЗМЕНА И ДЕЛЕЊЕ
Единците се помалку склони да споделуваат работи. Сè зависи од образованието и пристапот на родителот на детето, како и на личноста на детето, но факт е дека кога детето нема браќа и сестри му е потешко да ги научи правилата на споделување играчки, храна, облека и сите други нешта кои се дел од секојдневниот живот. Ако на оа не се работи и не е под контрола, детето ќе се развие во себична и неадаптирана личност.

ПРИВАТНОСТ
Децата единци често може да се чувствуваат осамени. Многу научни студии во текот на историјата покажале дека чувството на осаменост во повеќето случаи е присутно кај децата единци од рана возраст.

НЕГАТИВНИ ВЛИЈАНИЈА
Негативно влијание во семејството, како што е кога родителите се расправаат или дури и на најосновните, високите очекувања на родителите кон децата директно се насочени кон детето. Во поголеми семејства, браќата и сестрите се едни со други за да се заштитат во такви случаи.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>