Top
spienje

Зошто треба да спиете во мрак?

Сигурно некогаш до сега сте запрашале зошто спиеме во мрак и дали сето тоа има влијание врз квалитетот на сонот и врз вашето здравје. Всушност, мракот е неопходен за квалитетен и здрав сон.
Во минатото луѓето легнувале да спијат штом падне мрак, а се буделе в зори. Тогаш не постоела вештачка светлина, а човечкиот организам еволуирал во насока дека спиењето во мрак е природно. Во спроведени истражувања, научниците утврдиле дека спиењето со било каков извор на светлина доведува до намалување на излачување на хормонот мелатонин. Овој хормон е важен за човечкото здравје бидејќи влијае врз имунитетот и го забавува процесот на стареење. Лачењето на овој хормон е 50% послабо кај лица кои спијат со некаков извор на светлина.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>