Top
Snegulka-iLike-mk

Зошто снегот има бела боја?

По дефиниција, снегулките се кристали замрзната вода. Во големи количини на вода и мраз се проѕирни или имаат светло сина боја. Но, зошто тогаш снегот е бел?

Причината за тоа се состои во интеракцијата на светлината со снегулките и молекулите на зракот меѓу секоја снегулка. Водата, мразот и секоја снегулка изгледаат проѕирно, но водата е всушнот само делумно проѕирна.

Разликата е во тоа што светлината низ проѕирните објекти поминува непроменета, а со минувањето низ делумно проѕирни објекти, светлината се прекршува. Токму тоа прекршување на светлината ја истакнува секоја неправилност на кристалните снегулки што резултира со бела светлина т.е. боја.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>