Top
Razliki-megju-mazhi-i-zheni-iLike-mk

Разлики помеѓу женскиот и машкиот мозок

Жените и мажите се различни по многу нешта и токму затоа сите се прашуваат кои се допирните точки помеѓу овие два пола.

 • Докажано е дека женскиот мозок е за 10% помал од машкиот. Но, тоа воопшто не влијае на интелектуалниот развој.

 • Со процесот на стареење машкиот мозок ги намалува димензиите побрзо од женскиот.

 • Во решавање на иста задача, мажите и жените активираат различни делови на мозокот.

 • Ако мажот се изгубил, тој ќе се обиде да ја реплицира насоката на движење и поминатото растојание. Жената во иста ситуација ќе се обиде да се сети на објекти кои ќе ја ориентираат во ситуацијата.

 • Жената ги памти сите детали, на мажот му е доволна конкретна мисла.

 • Мажот ги меморира информациите побрзо и реагира побрзо. Но тоа понекогаш значи избрзана одлука.

 • Жените почесто доживуваат неколку информативни протоци, а мажите се бунат, кога треба да се направат две работи истовремено.

 • Мажите се посилни во природните науки, на жените полесно им оди општествено знаење.

 • Жените се многу позборлести. Зголемената комуникативност е поврзана со работата на центарот за задоволства во главниот мозок.

 • Тактилните сензации се посилно развиени кај жените, отколку кај мажите.

 • Мажите и жените реагираат различно на остри и иритирачки звуци.

 • Само 20 секундна прегратка и е потребна на жената за да стекне доверба.

 • Жените користат речиси три пати повеќе зборови во едно деноноќие отколку мажите.

 • При функционирање, женскиот мозок се загрева посилно, бидејќи „согорува” повеќе гликоза.

 • Жените и мажите го доживуваат хуморот многу различно. Мажите се возбудуваат од веселото финале. Жените добиваат задоволство од сложеноста на содржината, смешниот јазик и начинот на кој раскажува соговорникот.

 • Жените имаат подобро развиени организаторски способности.

 • Машкиот слух е послаб од женскиот. Жените ја слушаат и најтенката интонација, а мажите – не секогаш.

 • Мажите го гледаат говорот со помош на логиката и го слушаат само она што се зборува. Жените ја вклучуваат перцепцијата на вербалните текови според: интуиција, емоција, претходно искуство, фантазија, бараат подтекст.

 • По природа жените се комуникативни, мажите – агресивно-натпреварувачки настроени. Поради оваа причина мажите почесто запаѓаат во расправии и се борат едни со други. Жените се караат бесконечно, додека мажите не можат да одржуваат со нив долг разговор.

 • Ако на патот има топка, мажот ќе ja шутне. Жената ќе ја земе и ќе ја притисне кон градите. Тоа е прашање од природата.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>