Младиот кромид престатавува богатство на вкусови, многу хранливи материи и приспособливост на различни почви и клими.
Младиот кромид е вистинско богатство на важни хранливи состојки. Содржи значајна количина на витамини А и Ц, а особено витамин К. Исто така содржи витамин Е и Б витамини. Од минерали содржи калциум, калиум, железо, натриум, сулфур, фосфор, хром, магнезиум и некои вредни и ретко присутни во секојдневната исхрана, селен, манган, флуор и кобалт. Кверцентинот е уште една многу важна состојка. Тој е силен антиоксиданс и има антивоспалително дејство. Богат број на растителни влакна и како и повеќето видови свежа храна, младиот кромид во сурова форма има многу повисока хранлива вредност и помоќен ефект од термички обработениот. Сепак, со кратко неколку минутно готвење нема да изгубите значително од неговите благодети. Хранливата вредност во листовите е побогата дури и од таа во главицата. Корисен е за превенција и лекување на многу здравствени проблеми, почнувајќи од болки во грлото или настинки до посериозни како што се срцеви или канцерогени заболувања.
• Го чува здравјето на очите.
• Ги чува забите и коските.
• Го подобрува варењето на храната.
• Ги намалува воспаленијата.
• Придонесува за младешкиот изглед.
• Спречува рак.
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!