Top
Kandida

Симптоми кои укажуваат на кандида

Кандидијаза е габична инфекција предизвикана од било кој вид на кандида. При опаѓање на отпорноста на организмот, стрес, бременост и намален имун одговор кандидата доаѓа. Во продолжение пет симптоми кои ќе ги препознаете доколку се соочувате со овој чест проблем.

Тегоби при варењето. На прекумерниот раст на кандидата во цревата и желудникот може да се манифестира со дијареа, надувување, гасови и опстипација. Многу истражувања покажале дека кандидијазата е поврзана и со воспаление на цревата и со Кронова болест.
Константен замор. Кандидијазата ја следи недостаток на витамин Б, есенцијални масни киселини и магнезиум, а се тоа предизвикува слабеење на имунитетот. Организмот едноставно нема енергија па се јавува константно чувство на замор.
Бели наслаги на јазикот. Ова е еден од најчестите симптоми дека кандидата ги зафатила и органите за варење. Освен наслојките, може да се јават и болки во усната шуплина и да дојде до отежнато дишење.
Воспалени синуси. За ова не се виновни само бактериите и вирусите, туку и кандидата. истражувања покажале дека кандидата се наоша во синусните шуплини кај 96% испитаници со хронично воспаление.
Зачестени урогенитални инфекции. Голем број жени барем еднаш во животот се соочиле со кадидијаза. Дополнителен проблем е тоа што овие инфекции периодично се повторуваат и воопшто не е лесно сосема да се отстранат. Кај повозрасните кандидата предизвикува и уринарни инфекции.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>