Top
snooze

Одложувањето на алармот му штети на здравјето

Кога станува збор за утринското будење, постојат два вида на луѓе на овој свет: оние кои брзаат надвор од креветот при првиот звук на будилникот и оние кои се обидуваат да го најдат копчето за одложување на тој звук.

Ако сте во втората група на „дремачи“, имаме лоши вести за вас – треба да станете првата група, бидејќи тоа што го правите е штетно за вашето здравје.

Кога овој прв звук на алармот ќе ве разбуди од мирен сон, тоа претставува шок за вашиот организам. Овој шок го активира вашиот нервен систем, кој се подготвува за „напад“. Кога го одложувате алармот и се впуштате во сон, следниот пат кога ќе се огласи алармот, вашето тело повторно го доживува шокот. Значи, тоа е како систематски напад или шок на вашето тело.

Континуираното одложување на алармот во утринските часови може да доведе до ослободување на поголеми количини на холестерол, што на долг рок може да доведе до воспаление на клеточно ниво. Покрај тоа, стресот што го предизвикувате на овој начин одговара на голем број хронични заболувања, вклучувајќи депресија.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>