Top

Моќта на кофеинот

Кофеинот стимулативно делува врз нервниот систем на човекот. Го има во кафето, во различни видови на чаеви, чоколадо и некои од безалкохолните пијалаци. Кофеинот ги прави луѓето да се чувствуваат будни и помалку поспани, а воедно ја подобрува координацијата. Понекогаш кофеинот се вклучува во диетите на спортистите со цел да се подобрат нивните физички перформанси.
Кофеинот не може да го замени сонот и не треба да се користи постојано како средство за да се биде буден, затоа што може да доведе до сериозни нарушувања на спиењето, толеранција кон истиот и зависност.

Автор: Д-р Дарко Стојановски
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>