Цвеклото е најдобриот избор на зеленчук кога станува збор за зимскиот период. Тоа ја поттикнува работата на метаболизмот и ги подобрува функциите на црниот дроб. Изобилува со витамин Ц, витамин Б1 и витамин Б2, калиум, калциум, натриум, фосфор, железо, сулфур и јод. Овој зеленчук е најдобро средтсво за ревитализација на организмот, позитивно влијае врз кожата, ги зајакнува коските и ги елиминира отровните материи од организмот. Освен тоа, цвеклото го поттикнува создавањето на црвените крвни зрнца, а позитивно влијае и врз косата и ноктите. Сето ова е доволна причина да вклучите цвеклото во својата исхрана, без разлика дали ќе се одлучите да го консумирате како салата или пак ќе пиете природен сок од цвекло.
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!