Доколку сте љубители на црвенотo вино и истото сакате да го консумирате со ручекот или вечерата, треба да знаете и неколку причини поради кои се препорачува секојдневно негово консумирање во умерени количини (една чаша дневно).
- Го намалува холестеролот
- Го штити срцето и крвните садови
- Го контролира нивото на шеќер во крвта
- Го подобрува памтењето
- Помага во слабеењето
Црвеното вино содржи флавоноиди, кои дејствуваат како антиоксиданси и го намалуваат нивото на ЛДЛ – лошиот холестерол.
Антиоксидансите во црвеното вино, кои се нарекуваат полифеноли, помагаат во заштита на крвните садови, а со тоа го заштитуваат и срцето. Тие, крвните садови ги прават флексибилни и спречуваат згрутчување на крвта.
Лушпата на црвеното грозје е заслужна за намалување на нивото на шеќер во крвта. Освен тоа, таа е богата со ресвератрол, кој го регулира шеќерот во крвта, што е особено важно за дијабетичарите.
Освен што го намалува крвниот притисок и го регулира нивото на шеќер, ресвератролот го подобрува памтењето. Виното ја подобрува циркулацијата, што го снабдува мозокот со доволно крв.
Црвеното вино содржи пицеатанол, состојка која го забрзува варењето на храната. Освен тоа, оваа состојка го забавува растот на масните клетки во организмот.
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!