Top
Anksioznost

Апликации кои помагаат во намалување на анксиозност

Работната терапија е најчесто и од најголема корист кога станува збор за анксиозноста. Сепак, добро е да се знае дека можеме да се вооружиме со алатки кои ќе ги намалат епизодите на анксиозност.

И додека чувството на вознемиреност е нормално во некои ситуации (за време на испити, пред интервју за работа, на важен состанок итн.), секојдневната вознемиреност може да влијае на секојдневната рутина и квалитетот на животот. А за да го спречиме тоа, добро е да знаеме дека имаме помошник до нас, секогаш и секаде.

Апликации за намалување на анксиозноста

Calm
Спиењето е важен дел од намалувањето на стресот, но е и првиот на удар кога станува збор за анксиозноста. Спиењето, медитацијата и релаксацијата се она што го обезбедува оваа апликација. Тоа е водич за медитација што помага да се намали стресот. Покрај тоа, оваа апликација содржи звуци од природата, како и приказни за спиење кои ве носат на спиење.

Colorfy
Истражувањата веќе потврдија дека боенките за возрасни имаат ефект на смирување и намалување на анксиозноста. И токму тоа ни го обезбедува оваа апликација.

What’s Up? A Mental Health App
Оваа апликација обезбедува техники за релаксација и начини за намалување на чувствата на анксиозност, стрес и депресија. Исто така, му овозможува на корисникот да води дневник на однесувања, навики и расположенија во текот на денот. Следи позитивни и негативни навики и прикажува цели кон поздрав начин на живот, со помош на медитација, вежбање или пишување дневник.

Breathwrk
Ако страдате од анксиозност, веројатно веќе сте пробале некои техники на дишење за да се смирите. Токму оваа апликација обезбедува вежби за дишење кои смируваат, го зголемуваат нивото на енергија, го намалуваат стресот или анксиозноста.

AntiStress Anxiety Relief Game
Со игри како обвивка со меурчиња, кликнување со молив, берење сапун итн., апликацијата е одлична алатка што ќе ги држи нашите умови зафатени со нешто друго и нема да размислуваме да имаме вознемирена епизода.

MindShift CBT
Тоа е вид на терапија која се фокусира на идентификување на негативните модели на однесување со цел да се реконструираат. Дополнително, обезбедува медитација за внимателност и совети како да се справите со грижи, фобии, напади на паника, социјална анксиозност и слично.

Колку се ефективни апликациите против анксиозност?
Според истражувањата, овие техники го смируваат симпатичкиот нервен систем, а со тоа го смируваат телото и го отстрануваат стресот. Сепак, важно е да се напомене дека апликациите не можат да ја заменат професионалната помош, но можат да бидат одличен начин да го одвлечете вниманието во момент на паника.

Покрај тоа, тие се широко распространети, главно бесплатни и секогаш достапни, на мобилниот телефон кој е скоро секогаш кај нас.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>