Top
sreka

Навики од кои мора да се откажете

Секој од нас секојдневно се соочува со непотребен стрес и имаме многу лоши навики, што честопати нè прави да се чувствуваме празни и неисполнети. За да ја одржиме позитивната енергија со која треба да бидеме среќни, треба да направиме некои мали промени во нашите животи.

Се стремиме кон совршенство
Совршена работа, совршен брак, совршено семејство, совршено тело, сите се стремите за цели кои всушност не постојат. Совршенството е едноставна илузија. Ништо околу нас не е совршено и никој нема совршен живот како на филм и важно е да не сакате да бидете совршени и да уживате во малите нешта.

Имате негативен став за сè
Психолозите објаснуваат дека негативните мисли и песимизмот значително влијаат на нашето расположение, а со тоа и на нашата среќа. Нашите животи се полни со негативни настани и ситуации кои често не можеме да ги избегнеме, но мораме да се справиме со нив, така што нема да ни требаат дополнителни негативни мисли.

Постојано живеење во минатото
Акумулацијата на негативните чувства најчесто е предизвикана од размислување за минатото. Без разлика дали се работи за фразата „Барем тогаш да …” и „можев …” или страдање за поранешна врска, работното место или начин на живот, живот во минатото често вклучува негативни чувства на тага, очај и разочарување. Минатото треба да се остави зад себе, да уживате во она што е до вас или што чека на вас. Минатото не може да се смени, сегашноста зависи од вас, па затоа е важно да го користите на позитивен начин.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>