
Потребни состојки за тестото:
4 ½ лажички сув квасец
½ шолја топла вода
1 ½ шолја топло млеко
1 лажица масло
1 јајце
¼ шолја путер
2 лажички сол
5-6 шолји брашно

Начин на подготовка:
Во сад ставете ги водата, квасецот, маслото и една супена лажица мед, и измешајте ги со лажица. Смесата оставете ја да отстои 10-15 минути. Потоа додате го топлото млеко, останатиот мед, јајцето и путерот и матете со миксер на најмалата брзина. Постепено зголемете ја брзината и додадете 2 шолји брашно и солта. Додадете до 5 шолји брашно и матете 4-5 минути за да проверите дали тестото е лепливо. Ако е премногу лепливо, додадете ја и 6-тата шолја брашно. Потоа размесете го тестото со раце, и оставете го да кисне на топло не повеќе од 2 часа. Потоа размесете го повторно, ставете по 3 топчиња во секое калапче за мафините, покријте ги со крпа и оставете ги најмногу 1 час. Загрејте ја рерната, намачкајте ги детелинките со стопен путер и печете ги 15-20 минути. Кога ќе заруменат значи дека се готови.

Кликнете ТУКА за да ги погледнете нашите денешни содржини.
![]()
Станете наш facebook фан.
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!