Top
Pregratkata_e_najdobar_lek_iLike_mk

Прегратката е вистински лек против стрес

Решението за психолошките проблеми и стрес на моменти е навистина многу едноставно и е во човечките раце.

Научно е докажано дека држењето за рака и гушкањето може значително да го намали стресот.

Било спроведно истражување на парови кои десет минути се држеле за рака, а потоа се гушкале дваесет секунди, додека втората група мирно одмарала без меѓусебно допирање. Потоа биле замолени да зборуваат за некој настан од минатото кој ги налутил. Оние кои што не се гушкале имале зголемен крвен притисок и забрзано срцебиење, а кај оние другите тоа воопшто не се случило.

Со нежна пријателска или романтична прегратка се стимулираат нервните завршетоци, мозокот испраќа смирувачка порака и го забавува ослободувањето на кортизол (хормонот на стрес).
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>