Top
Obleka-na-zhena-iLike-mk

Облеката не е мерка за вредноста на жената

Одличните постери на „Terre Des Femmes“, швајцарска организација за човекови права која се фокусира на половата рамноправност, нè потсетува дека вредноста на една жена никогаш не треба да се мери според должината на нејзиното здолниште, длабочината на деколтето или висината на потпетиците.

Честопати, луѓето користат навредливи зборови за жените без разлика на кој начин се облекуваат, а оваа кампања се однесува на апсурдноста на тие етикетирања. Зборовите кои тука се употребени се: prude (калуѓерка), old fashioned (старомодна), bore (здодевна), tease (провокативна), cheeky (безобразна), asking for it (си го бара), slut (ороспија) и whore (ку*ва).

Кампањата, креирана од Тереза Влока и група студенти, привлече големо внимание во светски рамки.

Obleka-na-zhena-iLike-mk-2

Obleka-na-zhena-iLike-mk-3

Obleka-na-zhena-iLike-mk-4
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>