Top
mleko

Млекото ја подобрува меморијата

Освен калциумот кој ги зајакнува коските, млекото влијае и врз мозокот, односно го тера да работи побрзо, да процесира информации побрзо и истите да ги сочувува подолго.

Оние луѓе кои пијат по една чаша млеко во денот се поинтелегентни и меморијата им е двојно подобра за разлика од оние кои воопшто не пијат млеко.

Во спроведено истражување е докажано дека концентрацијата, снаодливоста и меморијата на луѓето кои консумирале млеко секој ден е поголема од оние кои воопшто не консумирале или консумирале ретко. Во ова истражување биле испитани 972 мажи и жени на различна возраст, на кои им било поставено прашањето – „Дали консумирате млеко секој ден, макар и само во вашето кафе или чај?”

Доколку не сте љубител на млеко, консумирајте го барем со кафе или чај.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>