Top
grav

Гравот ги смирува нервите и ги прочистува артериите

Гравот е одлична храна кога станува збор за подобрување на здравјето на срцето. Помага во намалување на холестеролот и хомоцистеинот кој ги оштетува ѕидовите на артериите. Освен тоа, гравот е добар извор на магнезиум кој е антистрес минерал, важен за функцијата на мускулите и нервниот систем. Гравот е добар извор на витамин Б1, кој има важна улога во претворањето на шеќерот во искористилива енергија. Исто така, добар извор е на фосфор – неопходен минерал во сите биолошки процеси во организмот.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>