Top
BEZ-SEKS

Што значи за организмот животот без секс?

Научниците имаат добра причина да тврдат дека сексуалната интимност е една од најважните компоненти во животот на човекот. Иако можеби не сте свесни за тоа, кога ќе престанете да водите љубов, во вашето тело се случуваат одредени процеси.

Несоница
Покрај несоницата, експертите тврдат дека оние кои апстинираат од секс почесто сонуваат соништа во кои водат љубов.

Жените стануваат асоцијални
Чувството е одредено преку хемиските процеси што се одвиваат во мозокот. Кога водите љубов, крвта се исполнува со одредени хемикалии поради кои чувствувате спектар на позитивни емоции.
Но ако му го скратите таквиот природен процес на телото, го нарушувате вашиот внатрешен хемиски баланс. Како резултат на тоа, кај повеќето жени се јавува депресија и промена на расположението. По долга апстиненција, жените обично стануваат пробирливи и многу тешко влегуваат во нови врски.

Ментална нерамнотежа
Интимноста ја стимулира менталната активност. Оние кој редовно имаат интимни односи имаат и повеќе енергија, додека некои научници тврдат дека во ваков случај и концентрацијата и креативноста е на повисоко ниво.

Послаб имунитет
Интимноста го зајакнува имуниот систем активирајќи создавање на имуноглобулин, со што се зголемува способноста на организмот да се бори против болести.

Стрес
Ова е еден од природните начини да се ослободите од стрес. Мигрена, несоница, недостаток на апетит, се првите сигнали што ни ги испраќа телото кога ни е потребна промена.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>