Top
sedenje

Како да си помогнете ако поголем дел од денот го поминувате во седење?

Долготрајното седење може да предизвика различни негативни здравствени исходи, вклучително и срцеви заболувања.

Една неодамнешна студија објавена во списанието Sport Sciences for Health покажа дека долгото седење може да има негативни последици за менталното здравје.

Заклучокот е дека постојаното седење на маса или на кауч негативно влијае на човечкото тело. Бидејќи повеќето луѓе денес вршат и работат работи за кои е потребно да седат цел ден, важно е да се реши ова прашање.

Овие совети и трикови ќе ви помогнат малку да ги истегнете нозете во текот на денот или во текот на работното време.

Движете се после оброците
Оваа практика го одржува стабилно нивото на шеќер во крвта, што ќе ви помогне да ги одржувате вашите хормони во рамнотежа. Го поддржува метаболизмот и го помага варењето. Редовното одење може да помогне во ублажување на симптомите на анксиозност и депресија. Пешачењето ви нуди придобивки за физичкото здравје, а во исто време ја подобрува емоционалната благосостојба.

Ако седите со часови, станете и истегнете се
Ова ќе ви помогне да се ослободите од стресот, малку да се истегнете и да бидете флексибилни.

Одвојте неколку минути дневно за чистење
Не само што ќе се движите, туку студиите покажуваат дека чистиот простор може да помогне да се подигне енергијата и да се расчисти вашиот ум.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>