Top
Бругмансија

Бругмансија – растение со гигантски цветови

Бругмансијата (Brugmansia), или како што е позната меѓу народот гиганска ангелска труба, е повеќегодишно растение од фамилијата Solanaceae. Таа е блиска со Datura-та. Станува збор за декоративно растение со цветови чија должина достигнува до 50 сантиметри. Потекнува од Андите, а ја има во шест бои – бела, жолта, зелена, розова, портокалова и црвена.

Наоѓа примена во медицината, но внимавајте. Нејзините раскошни цветови можат да предизвикаат болки и грчеви во стомакот на луѓето и животните. Доколку се злоупотребува во поголеми количини предизвикува халуцинации, а есенцијата од цветот резултира со парализа.

Бругмансија

Бругмансија




Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>