Top

25 книги кои го сменија светот

Векови наназад, книгите се пишуваат со цел да споделат знаење, инспирација или некои откритија. Некогаш тие книги во голема мера влијаат на човештвото со што успеваат да го сменат мислењето за некои работи во светот. Следните 25 книги ги смениле гледиштата кон владата, литературата, општеството и религијата.1. “Држава” – Платон

2. “Комунистичкиот манифест” – Карл Маркс и Фридрих Енгелс

3. “Правата на човекот” – Томас Пејн

4. “Здрав разум” – Томас Пејн

5. “Демократијата во Америка” – Алексис де Токвил

6. “Принцот” – Николо Макијавели

7. “Колибата на чичко Том” – Хариет Стов

8. “За слободата” – Џон Стјуарт Мил

9. “Капиталот” – Карл Маркс

10. “Богатството на народите” – Адам Смит

11. Дневникот на Че Гевара

12. “Кантербериски приказни” – Џефри Чосер

13. “Божествена комедија” – Данте Алигиери

14. Делата на Вилијам Шекспир

15. “Сé се распаѓа” – Чинуа Аџебе

16. “Моби Дик” – Херман Мелвил

17. “1984” – Џорџ Орвел

18. “Храбар нов свет” – Хакслиевиот

19. “Илијада и Одисеја” – Хомер

20. “Дон Кихот” – Мигел де Сервантес

21. “Божиќна песна” – Чарлс Дикенс

22. “Госпоѓа Бовери” – Густав Флобер

23. “Војна и мир” – Лав Толстој

24. “Малиот принц” – Антоан де Сент-Егзипери

25. “Алхемичарот” – Пауло Коелјо

Автор: IVY

iLiKE.MK ПРИМА НОВИ АВТОРИ! ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ ТУКА.

Станете наш facebook фан.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>