Top
slivi

Сливите се прочистувачи на организмот

Есента веќе ни пристигна, а со неа и сливите како овошје на оваа сезона. Одредени јапонски видови сливи зреат мај, а периодот на нивното созревање во Европа е август и септември. Зошто да јадете сливи?

100g сливи содржат приближно 5-8g витамин Ц, 14g калциум, 10mg. магнезиум и 220-240mg калиум. Во никој случја не смееме да го потенцираме присуството на голем број антиоксиданси, меѓу кои значајно место заземаат фенолите. Останатите витамини што ги содржат сливите се: Б1, Б2, Б6, бета каротен,.

Сливите можете да ги јадете свежи и суви, а може да ги консумирате како сок. Тие го подобруваат варењето на храната, а нивниот природен шеќер сорбитол има способност за впивање на водата и забрзување на работата на метаболизмот, со што многу полесно се прочистува организмот.
Оставете коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *