Ретиноидите, се активните форми на витаминот А, кои се наоѓаат во производите од животинско потекло, како месо, полномасно млеко и јајца. Прекурсорите на витаминот А – каротеноиди се наоѓаат во портокаловиот зеленчук и зелјестите растенија како што се слатки компири, моркови, спанаќ, тиквички, зелка, кељ и репки. Највисоки нивоа на витамин А има во свежиот зеленчук па потоа во замрзнатиот и најмалку во конзервираниот. Внесот на храна богата со каротени е корисна во намалувањето на ризикот од рак, срцеви инфаркти и мозочни удари. Експертите во растителната генетиката работат на вид на ориз кој содржи бета каротен, надевајќи се дека ќе им помогнат на луѓето од земјите во развој да се избегне ризикот од
витамин А дефицит. Познат како “Златен Ориз”, овој вид е испратен до истражувачките институти во развиените земји за натамошно истражување.
Автор: Д-р Дарко Стојановски
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!