Top
Raw uncooked millet in bowl and a bag

Зошто е добро да јадете просо?

Просото е многу старо семе кое потекнува од сув климатски регион, од Африка и северна Кина. Просото спаѓа во житни култури,  а по изглед е топчесто е и ситно. По боја е жолто и има сладок вкус.

Во исхраната на бебињата и децата треба да се најде на редовното мени. Добро е за срцето и за бубрезите, лекува дијабетис, а се користи и како превентива за рак на дојки. Освен тоа, го намалува ризикот од астма, го намалува нивото на холестерол во крвта. Влијае добро врз желудникот и целокупната работа на метаболизмот.

Нема силен и впечатлив вкус, па лесно може да го подготвите по мерка, со додатоци по ваш избор, зеленчукови или млечни.
Оставете коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *