Top
zelen caj

Зошто да се напиете шолја зелен чај?

Според многумина, зелениот чај е еден од најздравите пијалоци бидејќи е богат со антиоксиданси и други состојки кои се корисни за здравјето. 2-3 шолји зелен чај го намалуваат ризикот за кардиоваскуларни заболувања дури и до 31%, а дијабетесот за 42%.

Состојките кои ги има во зелениот чај многу позитивно делуваат врз нервниот систем, го подобруваат менталното здравје и го спречуваат настанувањето на Алцхајмерова и Паркинсова болест. Според многу истражувања, жените кои пијат зелен чај го намалуваат ризикот од карцином на дојката за 22%, а кај мажите се намалува ризикот за карцином на простата за 48%. Редовното консумирање на овој чај го намалува и ризикот од карцином на делелото црево за 57%, а освен тоа ги уништува бактериите кои создаваат кариес.
1 Коментар

Оставете коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *