Печурките се вообичаен додаток на многу вкусни јадења. Некои луѓе имаат навика да ги јадат печени, на скара со чинија свежа салата. Постојат неколку здравствени придобивки од јадењето печурки.
-
Портобело печурките изобилуваат со хранливата состојка цитин, која ги чисти артериите и во голема мера го намалува ризикот од срцеви заболувања.
-
Секојдневното јадење печурки го намалува ризикот од Алцхајмерова болест за 70%.
-
Истражувањата покажуваат дека печурките се богати со диетални влакна, кои помагаат за здравјето на срцето.
-
Шампињоните позитивно влијаат на зајакнување на имунолошкиот систем и помагаат при регулирањето на слободните радикали, кои го оштетуваат црниот дроб.
-
Секојдневното јадење печурки го намалува ризикот од појава на рак за 64%, особено ако ги консумирате комбинација со една шолја зелен чај.
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!