– Богат е со витамин Ц, а овој витамин е од суштинско значење за зајакнување на имунолошкиот систем. Освен тоа, богат е со витамин Б, витамин Е, витамин К, калиум, натриум, магнезиум, калциум, и посебно железо.
- Доматите се преполни со бета каротен, лутеин и зеаксантин, кој често се нарекува „витамин за очи“.
- Поттикнува создавање на карнитин, кој кога се распаѓа согорува масти и ги претвора во енергија.
- Содржи важен фитонутритент наречен ликопен, кој го успорува стареењето, има силно антиканцерогено дејство и го намалува ризикот од срцеви заболувања. Ликопенот го регулира и варењето на храната и ги спречува негативните ефекти од бактериите.
- Истражувањата покажуваат дека консумирањето домати или доматен сос го намалува нивото на холестерол и триглицериди.
- Овој плод е еден од ретките плодови со чија обработка (сушење, пасирање, готвење) не се губат хранливите вредности.
- Доматот е зеленчук кој е совршен за салати, сосови, макало, може да се пече, да се вари, да се полни. Постојат премногу начини преку кои може да го вклучите доматот во секојдневните оброци.
Кликнете ТУКА за да ги погледнете нашите денешни содржини.
Станете наш facebook фан.
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!
Се е ок ова, мада ботанички доматот е овошје,не зеленчук, ама поради примената во јадењата и како гарнир, го сметаат за зеленчук.