Top
vitamin_D

Знаци кои покажуваат дека имате недостаток на витамин Д

Резултатите од едно истражување на Харвард покажало дека голем број луѓе во светот страдаат од недостаток на витамин Д. Ние самите исто така можеме да придонесеме за недостаток на витамин Д, ако не ја изложуваме нашата кожа на сонце и избегнуваме консумирање на храна богата со овој витамин, со што свесно се приближува кон оваа група на луѓе.

Витаминот Д се состои од 7 витамини кои се синтетизираат во кожата под влијание на сонцето, а нив најмногу ги има во рибини производи, месо, печурки и жолчки од јајца. Овој витамин игра важна улога во одржувањето на концентрацијата на калциум во нашето тело, придонесува за зајакнување на коските и здравјето на нашите заби. Исто така, има големо влијание во зајакнувањето на тонусот на мускулите.

Недостаток на витамин Д во вашето тело може да се детектира со следниве симптоми:

• Лошо расположение
• Често потење
• Болка во коските
• Чувство на слабост и замор
Оставете коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *