Со доаѓањето на зимата, многумина имаат проблем со фарингитис, ларингитис, тонзилитис, гнојна ангина и слично. Воспаление на грлото настанува поради бактериски или вирусни инфекции, а многу често симптомите се поврзани со другите респираторни проблеми, како што се синуси или бронхитис. Пецкањето, гребењето и чувството на „кнедли“ во грлото и тешкото голтање се само дел од симптомите. Одреден тип на храна може да ви наштети кога ја конзумирате, а вие мислите дека истата е здрава. Иако имате чувство дека воспаленото грло се повлекува кога пиете врели напитоци, тоа не е паметно и може дополнително да го зголеми воспалението.
- Кисела храна – киселините се најголеми непријатели на вашето грло и може дополнително да ги зголемат симптомите на пецкање, болка и гребење. Избегнувајте салати со оцет, зимница, портокал, лимон.
- Солена храна – гаргарата со морска сол помага кај болките во грлото, но ако премногу консумирате солена храна има спротивен ефект.
- Лута храна – лути пиперки, бибер или феферонки треба да избегнувате.
- Сува храна – воспаленото грло е чувствително на надворешни дразби, а цврстата и остра храна што ја голтаме може дополнително да ги влоши симптомите. Избегнувајте чипс, житарици и јаткасти плодови.
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!