Руколата неодамна стана презастапена во домашната кујна, а поради нејзините лековити својства, таа често треба да биде на нашето мени. Се вели дека лекува, подмладува и топи килограми, што е доволно причина да стане омилен зеленчук. Листот од рукола е исклучително богат со витамини, така што сè повеќе луѓе го одгледуваат. Не е потребна посебна грижа, што дава уште една предност. Добро ја толерира температурата и не бара премногу сончева светлина, отпорна е на мраз и минусни температури. Руколата содржи високо ниво на фолна киселина и антиоксиданти, како што се витамини Ц, К и А, така што може успешно да се бори против слободните радикали. Полна е со каротеноиди, како и многу други минерали, како што се калиум, манган, железо и калциум, и сите тие се корисни и неопходни елементи во исхраната на човекот.
Руколата лекува многу болести, најчесто се користи во третманот на срцето и како антиканцероген агенс. Таа е природен антибиотик, го регулира варењето на храната, се користи за лекување на чирови, хроничен запек, проблеми со кашлица, настинка, остеопороза и слични заболувања.
Руколата е корисна бидејќи ја прочистува крвта, го забрзува третманот на заболувања на црниот дроб и ја намалува можноста за рак на дојка и белите дробови. Руколата има уште една многу важна функција, а тоа е губење на тежината а се препорачува и за дијабетичари. Благодарение на нејзините својства, таа ги отстранува дури и најупорните маснотии на стомакот.
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!