Козјото млеко, во споредба со кравјото, е многу послично во квалитет до мајчиното млеко и спаѓа во намирниците со најмногу лековити својства.
• Освен како вкусен прехранбен производ, козјото млеко долго се користи како лек за бронхитис, за сузбивање алергии, зајакнување на имунитетот и слично.
• Истражувањата покажуваат дека козјото млеко подобро се вари од кравјото, има ниско ниво на алергени и комплетно се апсорбира во организмот.
• Истражувањето на меѓународното списание „Journal of Food Science Nutrition“ вели дека козјото млеко во основа има сличност со ДНК структурата на мајчиното млеко, поради што може да се вклучи во формулите за подобрување на исхраната на доенчиња.
• Со козјото млеко се постигнати значајни резултати во лекување на разни проблеми кај луѓе кои патат од срцеви болести, епилепсија, фиброзни цисти, болести на жолчката и камен во жолчката.
• Козјото млеко изобилува со калциум и фосфор, кои се важни за одржување на цврстината на коските, како и со цинк и селен, силни антиоксиданси што го одржуваат имунитетот на организмот.
• Голем број научници го препорачуваат козјото млеко на луѓе кои боледуваат од анемија предизвикана од недостиг на железо во крвта.
• Ова млеко е богат извор на биоразградлив калциум, железо, фосфор и магнезиум и ги содржи во многу поголема концентрираност во споредба со кравјото млеко.
• Козјото млеко е богато со силициум, минерал што позитивно делува на кожата, косата, ноктите и нервниот систем.
• Сурутката, сирењето и јогуртот од козјо млеко се природни средства за зголемување на имунитетот кај децата. Значајни се за обнова и раст на коските, ја подобруваат работата на дигестивниот систем, се препорачуваат при превенција и терапија за болести на црниот дроб, остопороза, зголемен холестерол и крвен притисок, воспалителни процеси, како и за подобрување на работата на бубрезите.
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!