Top
zelencuk

Како е најдобро да се јаде зеленчукот – варен или сиров?

Зеленчукот е важен дел од здравата исхрана, но како правилно да се консумира за да се искористат сите придобивки. Сировиот и варен зеленчук може позитивно да влијае на нашето тело.

Согорува повеќе калории
Кога консумираме сирова храна, телото согорува повеќе калории. Но, кога ја подготвуваме храната и го вариме зеленчукот, му помагаме на нашето тело во процесот на варење.

Повеќе корисни супстанции
Процесот на готвење ги уништува сите најважни супстанции и минерали во составот на зеленчукот. Затоа што повеќе треба да се јаде сиров зеленчук.

Повеќе антиоксиданси
Со варење на зеленчукот се зголемува нивото на природни антиоксиданси. Доматниот сос е многу подобар од сировиот домат, има повеќе витамин C. Краткото готвење испушта корисни компоненти на витаминот B6 во брокулата, зелката и аспарагусот.




Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>