Зеленчукот е важен дел од здравата исхрана, но како правилно да се консумира за да се искористат сите придобивки. Сировиот и варен зеленчук може позитивно да влијае на нашето тело.
Согорува повеќе калории
Кога консумираме сирова храна, телото согорува повеќе калории. Но, кога ја подготвуваме храната и го вариме зеленчукот, му помагаме на нашето тело во процесот на варење.
Повеќе корисни супстанции
Процесот на готвење ги уништува сите најважни супстанции и минерали во составот на зеленчукот. Затоа што повеќе треба да се јаде сиров зеленчук.
Повеќе антиоксиданси
Со варење на зеленчукот се зголемува нивото на природни антиоксиданси. Доматниот сос е многу подобар од сировиот домат, има повеќе витамин C. Краткото готвење испушта корисни компоненти на витаминот B6 во брокулата, зелката и аспарагусот.
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!