Top
priroden_med

Како да дознаете дали медот е природен?

Во денешно време е многу лесно да се дојде до мед на пазарот. Единствениот проблем е како да знаете дали тој мед е квалитетен.

- Најпрво што може да го направите е да прочитате на етикетата дали медот содржи адитиви. Доколку ги нема во неговиот состав, значи дека се работи за чист мед.

- Природниот мед не е леплив, а тоа може да го проверите со тоа што ќе го протриете малку помеѓу прстите. Тој треба да се впие во самата кожа.

- Ставете неколку лажици мед во сад и потоа загрејте го на висока температура во микробранова печка. Вистинскиот мед ќе се карамелизира, додека вештачкиот запенува и станува преполн со меурчиња.

- Чистиот мед со текот на времето се кристализира, додека лажниот ќе стане течен како сируп.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>