Здравата храна треба да ви стане секојдневна навика, а дел од неа влијае врз мозокот и го подобрува помнењето.
Риба
Сите морски риби се богати со омега – 3 масни киселини, а тие директно влијаат на памтењето. Спроведено истражување покажува дека оние кои јаделе риба барем еднаш неделно имаат 10% помал пад на менталните способности од oние кои не јадат риба.
Боровинки
Боровинките ги подобруваат когнитивните функции, а тоа го покажуваат бројни истражувања. Соединенија во боровинката, како антоцијан, помагаат во спречување на губиток на памтењето.
Овес
Овесот е житарка е богата со влакна и содржи фолна киселина, која ја зголемува моќта на мозокот.
Брокула
Брокулите се богати со антиоксиданси, а тоа добро влијае врз мозокот.
Зелен чај
Според повеќе истражувања, пиењето на зелен чај ги подобрува когнитивните функции. Имајте на ум дека не треба да се претерува – доволно се една до две шолји чај на ден.
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!