Забите треба да се мијат по секој оброк, а тоа го научивме уште кога бевме деца. Основната хигиена на усната шуплина подразбира четкање на забите после секој оброк. Бидејќи не секогаш сме во можност да дојдеме до четка и паста за заби, добро е да ги знаеме природните средства за чистење. Грицкањето одредено овошје и зеленчук ги уништува бактериите и ги одржува забите чисти и здрави.
ЈАБОЛКА
Јаболката содржи фосфор, калциум и флуор, кој го спречува развојот на кариес. Исто така, докажано е дека ова овошје има двојно дејство врз забите – механички и физички.
МОРКОВ
Џвакањето морков стимулира лачење на плунка, а тоа помага да се отстранат остатоците од храна на забите. Покрај тоа, морковот делува како четкичка за заби и непца.
ЦЕЛЕР
Џвакањето целер предизвикува лачење супстанца која ги неутрализира бактериите кои предизвикуваат расипување на забите. Освен тоа, целерот продира помеѓу забите, ги масира непцата и ја чисти усната шуплина.
Кликнете ТУКА за да ги погледнете нашите денешни содржини.
Станете наш facebook фан.
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!