Top
grav

Гравот ги смирува нервите и ги прочистува артериите

Гравот е одлична храна кога станува збор за подобрување на здравјето на срцето. Помага во намалување на холестеролот и хомоцистеинот кој ги оштетува ѕидовите на артериите. Освен тоа, гравот е добар извор на магнезиум кој е антистрес минерал, важен за функцијата на мускулите и нервниот систем. Гравот е добар извор на витамин Б1, кој има важна улога во претворањето на шеќерот во искористилива енергија. Исто така, добар извор е на фосфор – неопходен минерал во сите биолошки процеси во организмот.
Оставете коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *