Top
Products containing a lot of vitamin D. A healthy diet - vitamins.

Алтернативни извори на витамин Д

Млекото и сонцето се одлични извори на витамин Д, но во текот на есента и зимата кога сончевите зраци речиси и ги нема, потребни ни се алтернативни извори на витамин Д. Истите можеме да ги најдеме во храна.

Риба
Свежата и конзервирана риба содржи витамин Д, особено лососот, сардината и туната. Можете да внесете повеќе од 50% од препорачаната дневна количина на витамин Д доколку изедете туна или лосос со тежина од 85g.

Печурки
Печурките апсорбираат витамин Д кога се изложени на сончева светлина и токму затоа се корисни во исхраната.

Сок од портокал
Витаминот Д може да го најдете и во сок од портокал.

Јајца
Јајцата содржат и витамин Д, но при консумирање треба да се внимава на крвниот притисок и холестеролот.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>