Top
roditeli

Што треба да ги научите своите деца?

Секој од нас знае дека воопшто не е лесно да се воспитуваат деца и дека тоа е една голема и одговорна обврска.

Ова се неопходните животни лекции кои треба да им ги пренесете на своите деца.

● Да ги почитуваат луѓето околу себе.
Без разлика на нивната возраст, пол или боја на кожа.

● Да не се плашат да погрешат.
Објаснете им како да научат нешто од грешките.

● Дека може да побараат помош од вас, без вие да ги осудите.

● Да умеат да заземат став кога не сакаат да направат нешто.
Да не прават нешто ако не го сакаат тоа, а се приморани или под закана.

● Да бидат упорни за да стигнат до нештата што ги сакаат.

● Да бидат хумани и да помагаат на послабите.

● Да научат дека ако одбијат некаков порок кој им се нуди од другарите не се помалку вреди.

● Да се грижат за своето тело, затоа што тоа е единственото во кое ќе мора да живеат цел живот.

● Да се грижат за својата околина.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>