Top
Nesrekni

Не ја трошете енергијата на рамнодушни луѓе

Андреј Курпатов е психотерапевт, исклучителен специјалист со голем авторитет, творецот на современиот модел на психологија, автор на повеќе од стотина научни трудови и неколку десетици монографии, раководи со еден од најдобрите психотерапевтски центри во Русија. Неговите книги се многу интересни, напишани на разбирлив јазик и навистина помагаат да се живее.

Не трошете време и енергија на оние кои се рамнодушни кон вас – совет од доктор Андреј Курпатов.

• Никогаш не ја ставајте одговорноста за она што се случува во вашиот живот на туѓ грб. Сфаќам дека тоа е големо искушение, но смилувај се себеси. Само во моментот кога внатрешно ќе ја прифатиш таа одлука: „Јас сум автор на моите неуспеси и творец на моите успеси“, добиваш сила.

• Прифатете го фактот дека минатото не може да се промени, тоа е готово. Само нашата иднина е под наша контрола, што директно зависи од тоа што правиме сега, во секој момент, во одредена минута.Не очекувајте иднината да ви се насмее, работете да не може да не се насмее.

• Ослободете се од илузијата дека можете да ги промените другите луѓе. Потсвесно сите страдаме од оваа наивна заблуда, а како резултат на тоа страдаме во вистинска смисла на зборот. Луѓето ги менуваат само околностите, се друго е само измама на перцепцијата. Дозволете им да бидат различни, а во одреден момент дури и ќе почнете да уживате.

• Ова е тажна вест, но ништо не може да се направи во врска со тоа: ни требаат други кои се силни. Слабите, уморните, страдалниците, несреќните – никому не му требаме. Ако се преправаат дека работите се поинакви, тогаш едноставно ве доведуваат во заблуда. Не се откажувај! Согласете се со апсолутноста на ова правило, земете здив, истресете се и ќе сфатите дека се лутите за ништо.

• Сите наши постапки имаат одредени последици. И во суштина, ние не избираме што ќе правиме, туку каков ќе биде резултатот од нашите постапки. Затоа, пред да направите некоја глупост, размислете добро за нејзините последици и тогаш ќе има многу помалку глупост во вашиот живот.

• Секој нормален човек сака безбедно пензионирање и што побрзо, толку подобро, а по можност токму сега, веднаш. Тоа е химера. Не затоа што не е можно безбедно пензионирање, туку затоа што човек треба да работи. Сфатете го тоа и тогаш вашата секојдневна работа ќе почне да ви носи радост.

• Секој од нас ќе умре. Тоа е неизбежно и тоа е медицински факт. Човек може да страда и да страда поради тоа, и може да се потруди и еднаш засекогаш да ја напушти темата. Не живејте како да ќе живеете вечно. И немој да живееш како утре да умреш. Размислете за двете од овие изјави и ќе најдете свој рецепт за среќен живот.

• Ако се прашувате за смислата на животот, најверојатно, тоа е само депресија. Не е важна конкретната „смисла на животот“, туку чувството дека живеете значајно. Правете го она што чувствувате дека е важно внатре. Не заборавајте да разговарате со себе за тоа. И не бркај успех. Ако го правите само она што сметате дека е важно, успехот ќе ве следи.

• Не трошете време и енергија на оние кои се рамнодушни кон вас, или уште полошо – на оние на кои не им се допаѓате. Има многу луѓе на овој свет со кои може да се живее животот во радост. Само немојте да бидете затворени и сомнителни. Верувај ми, со тоа што си отворен и добар, ништо не губиш.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>