Top
Razvod

Каков треба да биде животот после развод?

Најголем дел од самохраните родители се откажуваат од љубовниот живот по разводот, бидејќи се плашат дека новиот партнер може да влијае на односот со децата. Постои начин да балансирате помеѓу двете страни и тоа сигурно нема да влијае на вашето време и љубовта што му ја давате на детето.

Излегувајте со луѓе кои можат да бидат потенцијален модел за вашите деца
Изберете партнер кој ќе биде пример за вашите деца, бидејќи така се гради довербата во идната врска меѓу вас.

Однесувајте се онака како што би сакале вашето дете да се однесува
Излегувањето често предизвикува многу нервоза, возбудено исчекување, болни прашања и искрена желба да се игнорира претпазливост и целосно да се предаде. Можеби после долго време конечно ќе се забавувате со некого, но зачувајте ја вашата самодоверба, вредности, дисциплина и мудрост.

Најдете време за себе
Ако целосно се посветите на грижата за децата, ќе ги запоставите вашите потреби и потребите на вашата душа. Затоа за викендите одвојте време за нив, но и време за себе. Самохрането родителство вклучува балансирање на вашите потреби со потребите на вашето дете.

Излезете понекогаш на вечера, децата можат да останат со дадилката. Потрудете се да се израдувате со мали задоволства, бидејќи времето поминато со детето ќе биде поквалитетно доколку родителот е задоволен од себе.

Не ги одложувајте договорите што ги правите со децата, бидејќи ќе ги повредите и ќе ја изгубите нивната доверба.

Не го запознавајте партнерот со децата веднаш
Дури и откако ќе ја дефинирате врската, можеби е добра идеја да почекате уште 3 месеци за да бидете сигурни дека вашата врска ќе го издржи тестот на времето.

Децата лесно се врзуваат и премногу партнери на „новите“ родители што ќе ги запознаат би можеле да доведат до нивно разочарување.

Не го изложувајте вашето дете на ризик
Експертите забележуваат дека излегувањето со партнер преку апликации за запознавање е опасно, бидејќи никогаш не се знае кој е од другата страна на екранот. И тој ризик не ви треба ниту на вас ниту на детето.

Зборувајте за сѐ
Пред да се впуштите во нови авантури, мора да го оставите минатото зад себе и да гледате во иднината. Излегувањето со нови партнери додека се уште размислувате за вашиот поранешен сопруг може лесно да ви го наруши животот, но и да внесе хаос и конфузија во животот на децата.

Иако вашите деца се центарот на светот, обидете се да изберете други теми освен вашите деца кога за прв пат ќе излезете со нов партнер.
Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>