Со доаѓањето на пролетта ни доаѓаат и јагодите. Една од најпопуларните рецепти за торта со крцкава кора е токму оваа торта која се поврзува со руската балерина Ани Павлова, поради што се нарекува Павлова торта. Нежна, поетична и нестварна е едноставен опис на Павловата торта за чија изведба треба да се внимава на секој чекор од нејзината подготовка.
За подготовка на Павлова торта се потребни следниве состојки:
– 3 белки
– 150g шеќер
– 2 чачјни лажички пченично брашно
– 1 чајна лажица вински оцет
– ½ лажичка екстракт од ванила
– 200ml слатка павлака
– 300g јагоди
Погледнете го видеото за начинот на подготовка. Тортата се пече на тепмература од 140 степени.
Станете наш facebook фан. Ви Благодариме!