Top
TomTato-iLike-mk

TomTato – Растение кое истовремено раѓа домати и компири

Група Британски научници успеаа да создадат растение кое истовремено раѓа домати и бели компири. Неговото име е TomTato.

Хибридот не е создаден со генетски инженеринг, туку со посебни техники на калемење со кои стеблото на доматите е додадено кон компировиот корен. Успехот се препишува на генетската блискост на овие две растенија. Придонесот на научниците е тоа што пронашле видови кои одлично се надополнуваат една со друга.

TomTato-iLike-mk-2

TomTato веќе се продава во Велика Британија и САД.
Оставете коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *